arrow_back

Duitsers bouwen windpark op zee zonder subsidie

Voor het eerst zal een offshorewindpark gebouwd worden zonder subsidies. Energiebedrijf EnBW denkt het park rendabel te kunnen uitbaten door enkel de inkomsten van de verkoop van elektriciteit.

Subsidievrije elektriciteit uit offshorewind! Dit moment is te vergelijken met de maanlanding, reageert David Hostert, de windenergie analist bij Bloomberg New Energy Finance, enthousiast. Het resultaat van een aanbesteding voor nieuwe zeewindparken in Duitsland is inderdaad historisch.

De Duitse energiereus EnBW haalde een concessie binnen voor de bouw van een park met 0 euro steun per geproduceerde megawattuur (1.000 kilowattuur) elektriciteit. Dat betekent dat EnBW denkt dat het voldoende zal kunnen verdienen met de verkoop van de stroom uit het park. Momenteel staat de groothandelsprijs van elektriciteit op 30,1 euro per megawattuur. De steun aan bestaande windparken bedraagt een veelvoud.

Ter vergelijking, in ons land krijgen de jongste windprojecten Norther en Rentel een gegarandeerde opbrengst (elektriciteitsprijs + steun) van respectievelijk 124 en 129, 8 euro per megawattuur geproduceerde stroom.
Lager

Het voorbije jaar werd een race to the bottom ingezet voor steun aan offshorewind. Bij aanbestedingen in Nederland en Scandinavische landen werd het record steeds scherper gesteld. Vattenfall won recent een aanbesteding met een bod van 49,9 euro per megawattuur (elektriciteitsprijs + steun).

Het windpark He Dreiht dat EnBW wil gaan bouwen is 900 megawatt groot. Dat is bijna dezelfde capaciteit als een kernreactor of ruim 360 standaardwindturbines op land. EnBW zal het park klaarhebben tegen 2025 en calculeert daarom heel wat technologische vooruitgang al in zijn prijs.

Offshorewindtechnologie heeft een reuzensprong gemaakt in efficiëntie en is nu de echte motor achter de Duitse Energiewende, zegt Frank Mastiaux, de ceo van EnBW. 

Bron: De Tijd

Prev:
Next: