,
arrow_back

Subsidies voor bedrijven die duurzaam ondernemen

Duurzame ondernemingen die willen groeien kunnen op steun van de overheid rekenen. Er zijn de komende jaren miljarden gereserveerd in subsidie- en investeringsfondsen om bedrijven te helpen verduurzamen. Wij hebben alle subsidies en investeringsregelingen voor u op een rij gezet. 

Subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE). 

Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine. In 2023 is €350 miljoen beschikbaar voor de ISDE. Meer informatie

Huur een adviseur in voor energieadvies op maat. Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Wilt u als mkb-ondernemer energie besparen en meer verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt u daarbij. Met deze subsidie kunt u een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat. En voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies.

Voor wie?

Deze subsidieregeling is voor mkb-ondernemingen tot 250 werknemers (fte's) en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen, die:

  • 1 of meer bedrijfspanden hebben of een bedrijfspand (of ruimte daarin) huren en;
  • niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen. Het bedrijfspand mag dus per jaar niet meer dan 25.000 m3 aardgas(equivalent) en 50.000 kWh elektriciteit verbruiken.

Meer informatie

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.

Voor wie?

De EIA is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als zij vennootschapsbelasting betalen. Meer informatie

MIA en Vamil voor ondernemers: fiscaal voordelig investeren 

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Maak om te weten welke nieuwe technieken in aanmerking komen gebruik van de online zoektool. Meer informatie

Investeringsaftrek elektrisch rijden (bestelwagens) en waterstofauto’s

Ondernemers die investeren in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor duurzame mobiliteit, kunnen ook gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA)\Vamil. In 2022 zijn er nieuwe mogelijkheden voor ondernemers bijgekomen, zoals een elektrisch aangedreven AGV, een dual-fuel waterstofvrachtwagen en een waterzuiveringsinstallatie voor een pleziervaartuig. Bekijk de lijst van elektrische en waterstofvoertuigen die in aanmerking komen voor de investeringsaftrek.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Bent u ondernemer of heeft u een non-profitorganisatie? En koopt of financial-leaset u een nieuwe, volledig uitstootvrije (emissieloze) bedrijfsauto? Vraag de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aan voordat u een definitieve overeenkomst sluit. Bij operational lease kan uw leasemaatschappij SEBA aanvragen.

Voor wie?

De subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen.

Het subsidiebedrag is maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Als middelgrote en grote ondernemer ontvangt u met deze regeling 10% van de netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die de fabrikant of importeur aanbracht voor het kenteken is afgegeven. Bij een voertuigcategorie N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kilo ontvangt u 10% van de verkoopprijs zonder btw. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het subsidiepercentage 12%. Meer informatie

Subsidie vernieuwende projecten voor CO2-vermindering

Bent u bezig met vernieuwende projecten die leiden tot CO2-vermindering in 2030? Mogelijk kunt u gebruikmaken van de subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+).

De innovatie in uw project moet leiden tot CO2-vermindering in 2030 en daarmee helpen de klimaatdoelstellingen te behalen. Ook moet uw innovatie besparen op onze toekomstige uitgaven aan subsidies. Meer informatie

Subsidie Circulaire ketenprojecten

Wilt u samen met andere ondernemers een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren? En wilt u daarvoor hulp van een ervaren procesbegeleider? De subsidie Circulaire ketenprojecten kan u daarbij ondersteunen. De subsidie is er vooral voor mkb-ondernemers. Per project mag ook een grote onderneming meedoen.

De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten van u als ondernemer. Het gaat hier om uw eigen kosten en de kosten om een procesbegeleider in te huren. De subsidie is maximaal € 20.000 per ondernemer in een circulair ketensamenwerkingsverband. Meer informatie

Prev:
Next: