De Ladder in 5 stappen
Veelgestelde vragen
1. Beleidskader en inzet CO₂-Prestatieladder afwegen
Neem CO₂-reductie op in uw beleidskader en weeg per aanbesteding af of de inzet van de CO₂-Prestatieladder zinvol is.
2. Voorbereiden en publiceren
Neem de teksten van het BPKV-criterium CO₂-Prestatieladder op in de aanbestedingsstukken en bepaal hierbij de hoogte van het gunningvoordeel.
3. Gunningvoordeel geven
Geef inschrijvers het gunningvoordeel dat correspondeert met hun ambitieniveau en gun het project aan de inschrijver met de Beste Prijs Kwaliteit Verhouding.
4. Projectuitvoering
De opdrachtnemer voert het project uit op het opgegeven ambitieniveau en houdt een projectdossier bij. Voer aan de hand hiervan eventueel een dialoog.
5. Controleren van het ambitieniveau
Neem de projectverklaring of een CO₂-Prestatieladdercertificaat in ontvangst waarmee de opdrachtnemer aantoont dat aan het afgesproken ambitieniveau is voldaan. De beoordeling van het ambitieniveau ligt bij een externe en onafhankelijke partij: een Certificerende Instelling.
Hoe werkt aanbesteden met de Ladder precies?
Aan de slag met de Ladder
Wilt u aan de slag met de CO₂-Prestatieladder als aanbestedingsinstrument? Download dan nu de Handreiking Aanbesteden 3.1 of bekijk ons advies over aanbesteden met CO₂-Prestatieladder 4.0.
Handreiking aanbesteden Advies over aanbesteden met 4.0Artikelen over aanbesteden
Bekijk alle artikelen- Nieuws
CO₂-Prestatieladder wint ook buiten bouwwereld terrein
Als eerste schoonmaakbedrijf is Asito gecertificeerd voor de CO₂-Prestatieladder, onlangs hebben zij niveau 3 behaald. Operationeel directeur Patrick van Meeuwen: ‘Asito loopt voorop op het gebied van duurzaamheid. Daarom hebben we ons ook zo snel mogelijk laten certificeren voor de CO₂-prestatieladder.’ KAM-coördinator Hanneke van Doorn: ‘De CO₂-Prestatieladder is een uitstekend…
- Nieuws
Capgemini Nederland hoogst genoteerde consultancy- en IT-dienstverlener op CO₂-prestatieladder
De CO2-Prestatieladder is een concrete uitwerking van het streven naar één helder en toegankelijk instrumentarium voor duurzaamheid bij het gunnen van opdrachten. Het instrument wordt door een groeiend aantal overheidsorganisaties en bedrijven gebruikt bij complexe aanbestedingen. “Duurzaamheid zit bij Capgemini diep verankerd in bedrijfsprocessen en de manier waarop we…