arrow_back

Grasland naast provinciale weg N470 wekt energie op

Plant-e gaat in het natte grasland bij de provinciale weg N470 stroom opwekken uit levende planten. Het is de bedoeling dat hiermee straatverlichting naast de weg alsmede verkeerslichten en signalering op deze stroom kan werken. De provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap Delfland hebben de techpionier daarvoor opdracht gegeven.

Plant-e is een jong bedrijf dat stroom produceert uit levende planten en bodembacteriën. Het is het eerste gebied ter wereld waar de nieuwe manier van stroomwinning op grote schaal langdurig wordt getest. Eind september gaan de schoppen de grond in om een proefopstelling te installeren, waarmee de berm langs de N470, tussen Delfgauw en Pijnacker, verandert in een duurzame energiebron.

De provincie heeft de opdracht aan Plant-e toegekend in het kader van het project ‘de N470 geeft energie’. Met dit project werkt de provincie Zuid-Holland aan het opwekken en besparen van energie in de bouw, onderhoud en gebruik van de provinciale wegen.

Naast het geplande groot onderhoud aan de N470 heeft de provincie budget vrijgemaakt om nieuwe technologieën te kunnen testen. Zo draagt de provincie bij aan de nationale doelstelling om in 2020 20% energie te besparen, 14% duurzaam op te wekken en de CO2-uitstoot met 20% te beperken. Han Weber, gedeputeerde energie: “Voor de transitie naar duurzame energie is de inzet van verschillende schone energiebronnen nodig. De kennis die we hiermee opdoen is goed voor het milieu en onze economie.”

World Economic Forum
Plant-e ontving eerder deze maand een prijs voor hun innovatie uit handen van het World Economic Forum, bedoeld voor veelbelovende techpioniers. Het bedrijf treedt hiermee in de voetsporen van Google, Airbnb en Twitter. Plant-e directeur Marjolein Helder: “We zijn erg trots op de prijs van het World Economic Forum. De proefopstelling in Zuid-Holland is voor ons een grote stap om te zorgen dat dit systeem een volwassen alternatief wordt om duurzaam energie op te wekken.” De testresultaten worden gebruikt om de technologie verder te ontwikkelen en zo de opbrengst per vierkante meter begroeiing te optimaliseren.

Veel potentie
Jonne Klaver projectleider van de provincie Zuid-Holland: “Samen met het Hoogheemraadschap zien wij veel potentie in de plantenbatterij. Bijna een kwart van het oppervlakte van Zuid-Holland is geschikt om via micro-organismen in de bodem stroom te leveren.” De N470 is een belangrijke schakel tussen de A4, A13 en A12. De brede bermen zorgen ervoor dat er veel ruimte is om technieken op het gebied van energiebesparing en -opwekking toe te passen. Klaver vervolgt: “Wie weet, wordt in de nabije toekomst de elektriciteit voor straatverlichting, verkeerslichten en signalering opgewekt door het groen langs de weg.”

Bron: Duurzaamgeproduceerd

Prev:
Next: