arrow_back

De CO2-Prestatieladder laat Van Steenwijk bewuster omgaan met CO2

Aannemingsmaatschappij H. van Steenwijk behaalde onlangs het hoogste niveau van de CO2-Prestatieladder. De gemeente Utrecht heeft de organisatieeen opdracht gegund door de CO2-Prestatieladder in te zetten bij de aanbesteding. Middels de CO2-Prestatieladder wist H. van Steenwijk de CO2-voetafdruk van het project laag te houden.

Het bouwbedrijf heeft de CO2-Prestatieladder sinds 2014 geïmplementeerd. Bij de inschrijving van het project aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht heeft H. van Steenwijk de ambities voor CO2-reductie echter aangescherpt met niveau 5 op de ladder. Dit betekent dat de aannemer meer maatregelen moet nemen om de CO2-uitstoot tijdens het project tot een minimum te beperken. In dit project is H. van Steenwijk verantwoordelijk voor het herstel van de wal- en kluismuren aan de gracht.

Dankzij de inzet van de CO2-Prestatieladder heeft H. van Steenwijk gunningvoordeel gekregen bij de inschrijving voor dit project. De aannemer wist binnen twaalf maanden het hoogste niveau van de CO2-Prestatieladder te behalen. “De implementatie van de CO2-Prestatieladder begint bij het kwalificeren van de CO2-uitstooot. Waar stoten wij de meeste CO2 uit?”, zegt Sven Hiskemuller van der Zijden, energiemanager bij H. van Steenwijk. “In de waterbouw bestaan onze werkzaamheden grotendeels uit het vervangen en herstellen van monumentale kademuren. De kademuren, die op houten palen staan, zijn niet langer veilig doordat de verkeersdruk toeneemt op de wegen bovenop de muren. Daarom moeten de kademuren worden vervangen en verstevigd. Uit de analyse met de CO2-Prestatieladder blijkt dat daar de meeste CO2 uit voortkomt.”

De voordelen van prefab

Verder maakt H. van Steenwijk gebruik van duurzaam beton dat bestaat uit gerecycled zand, grind en secundair cement. De CO2-voetafdruk van dit beton is daardoor 63 procent lager dan de CO2-voetafdruk van traditioneel beton. De aannemingsmaatschappij zet ook in op maatschappelijk verantwoord inkopen van materialen en het beperken van bouw- en sloopafval. “Door de inzet van de CO2-Prestatieladder zien we dat het bewustzijn over de omgang met CO2 in de bedrijfsvoering toeneemt. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe boot aangeschaft, die volledig elektrisch is. Ook een sleepboot die wij al gebruiken, is duurzaam en energie-efficiënt gemaakt. Zonder de CO2-Prestatieladder in het achterhoofd te hebben gehouden, zouden we deze beslissingen niet zo snel hebben genomen.”

Duurzaamheid in de toekomst

De energiemanager van H. van Steenwijk ziet echter nog veel kansen om de CO2-uitstoot van het bedrijf en binnen projecten te verminderen. “Vooral opdrachtgevers kunnen tijdens het project al sturen op maximale CO2-reductie. Ook zou het goed zijn als er bij contracten meer ruimte wordt gecreëerd door de opdrachtgever voor aannemers om meer innovaties en maatregelen te ondernemen, die leiden tot de grootste CO2-besparingen.”

Prev:
Next: