arrow_back

CO2-Uitstoot Datacenters dreigt uit de hand te lopen

Wereldwijd groeit het dataverkeer met meer dan 50% op jaarbasis. Nederland ontwikkelt zich tot ��n van de meest sterke datacenter- en netwerkhubs in de wereld. Deze datacenters vreten energie dat ertoe leidt dat de CO2-uitstoot ook gigantisch groeit.

Hivos benaderde de 28 grootste commerci�le datacenters in Nederland. 4 hiervan gebruiken 100% duurzame stroom. ��n bedrijf geeft aan in onderhandeling te zijn over een overstap op de juiste groene stroom en 10 datacenters geven geen of onvoldoende inzicht. Het goede nieuws is dat ten opzichte van 2014, toen eenzelfde soort inventarisatie werd gedaan, de sector wel in de goede richting beweegt.

 

Nederlandse bedrijven lopen voorop

?Opvallend is dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers?, zegt Kragten.

 

Filmpjes aanjager CO2-uitstoot


Vooral sociale media, HD foto?s en video (YouTube en pornografie) online gokken, gamen en tv-on-demand dragen bij aan de groei in dataverkeer. Vorig jaar maakte Hivos de vergelijking met het Gangnam style filmpje dat leidde tot 250.00 ton CO2-uitstoot. Ook dit jaar zijn er weer internethits die bijdragen aan klimaatverandering. Denk onder andere aan de filmpjes van VEED award winnaar Enzo Knol. Zijn Vlogs op Youtube worden dagelijks aangeklikt door 650.000 bezoekers en zijn al meer dan 250 miljoen keer bekeken. Of StukTV dat zeker een net zo grote hit is op internet. Het energieverbruik dat gepaard gaat met het bekijken van deze filmpjes is enorm. Dat dergelijke filmpjes een hit worden is het probleem niet, wel dat de datacenters die een centraal onderdeel vormen van het systeem waarmee deze filmpjes voor iedereen overal te bekijken zijn nog vooral worden gevoed door stroom die niet duurzaam is. Hivos roept daarom de datacenters op het voorbeeld van de vier koplopers uit het onderzoek te volgen en te kiezen voor echt duurzame stroom. Dan kan de niet te stuitten opmars van internet gebruik voortgaan zonder dat het bijdraagt aan klimaatverandering.

 

Rapport

Het hele rapport ?Gebruik type energieproduct commerci�le datacenters, inventarisatie 2015? is hier te lezen.

 

 

Prev:
Next: