arrow_back

40 procent van de Nederlanders wil groene stroom uit Nederland

Veertig procent van de Nederlanders heeft een voorkeur voor groene stroom uit eigen land, terwijl een derde geen onderscheid maakt tussen buitenlandse of Nederlandse groene stroom. Ruim een vijfde is sceptisch over groene stroom. Bij 17 procent van de Nederlanders is hun mening over Nederlandse groene stroom veranderd door de coronacrisis. Dat blijkt uit een peiling onder 1.596 respondenten van HIER, die afgelopen week de geactualiseerde Groene stroom checker publiceerde.

Eigen economie een groene boost geven

Eva van der Weiden van HIER: “Juist nu we met zovelen thuis zitten en de economie een flinke dip te verwerken heeft, is het een goed moment om onze eigen economie een groene boost te geven en over te stappen op groene stroom uit Nederland. Als consument heb je hiermee echt invloed op een toename van de productie van duurzame energie in ons land. Groene stroom uit het buitenland is alleen op papier groen, maar zorgt niet voor meer duurzame energie.”

Op dit moment is nog maar 18% van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt duurzaam opgewekt. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat dit in 2050 alle energie duurzaam is.

Vrouwen vaker voorkeur voor Nederlandse groene stroom dan mannen

19 procent van de respondenten wil het liefst groene stroom uit Nederland. Vrouwen (21%) hebben vaker een voorkeur voor Nederlandse groene stroom dan mannen (17%). 6 procent wil voor een specifiek project in Nederland kunnen kiezen en 15 procent wekt stroom het liefst zelf op, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Grafiek 1: In hoeverre vindt u het belangrijk dat groene stroom uit Nederland komt?

Grafiek 1 in hoeverre vindt u het belangrijk dat groene stroom uit nederland komt

Bijna een vijfde (18%) van de ondervraagden heeft geen voorkeur voor Nederlandse of buitenlandse groene stroom en nog eens 15 procent weet niet wat het uitmaakt.

Ruim een vijfde (21%) van de respondenten is sceptisch over groene stroom; ze hebben er niets mee of ze geloven niet dat het bestaat. Mannen (25%) geven één van deze antwoorden veel vaker dan vrouwen (15%).

Invloed coronacrisis

Bij 17 procent van de Nederlanders is de mening over groene stroom door de coronacrisis veranderd. 10 procent vindt groene stroom uit Nederland nu nog belangrijker. Die ontwikkeling is vooral te zien bij de hogere leeftijdsgroepen, die over het algemeen juist een minder grote voorkeur voor groene stroom uit Nederland hebben dan jongeren. 7 procent vindt groene stroom uit Nederland juist minder belangrijk, mannen (10%) geven dit antwoord veel vaker dan vrouwen (3%).

Groene stroom checker

HIER publiceerde de geactualiseerde Groene stroom checker. Met deze tool controleren gebruikers makkelijk de samenstelling van alle groene stroomproducten die in Nederland worden aangeboden. Alleen groene stroom die in Nederland wordt opgewekt is écht groen.

De informatie is gebaseerd op de meest recente stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren aangevuld met informatie die HIER bij energieleveranciers opvraagt over de herkomst van deze stroomproducten.

Lees hier het oorspronkelijke bericht.

Prev:
Next: