Ontdek de treden van de Ladder
De CO₂-Prestatieladder helpt organisaties om stapsgewijs hun CO₂-uitstoot te verminderen en duurzamer te werken. Op de onderste treden richt de organisatie zich op het op orde brengen van de eigen bedrijfsvoering, met een sterke focus op het verminderen van energieverbruik en het terugdringen van directe (scope 1) en indirecte (scope 2) emissies. Hogere treden dagen organisaties uit om verder te kijken naar de volledige keten van hun belangrijkste activiteiten.
Van CO₂-Prestatieladder 3.1 naar versie 4.0: twee jaar de tijd voor een soepele overstap
De nieuwe versie 4.0 is gepubliceerd op 14 januari 2025. Om alle betrokken partijen de tijd te geven zich goed voor te bereiden, geldt een overgangsregeling van twee jaar.
Wat verandert er?
- Nieuwe structuur: De vijf niveaus worden vervangen door drie treden, die meer ambitie vragen van organisaties.
- Focus op lange termijn: Organisaties worden uitgedaagd om emissies in scope 1, 2 en 3 – én daarbuiten – terug te brengen naar nul. Ook lange-termijndoelen, zoals de plannen voor de komende 10-20 jaar, krijgen aandacht.
- Bewustwording: Versie 4.0 vraagt organisaties CO₂-reductie breed binnen de organisatie te verankeren.
Wie moet wanneer overstappen?
Gecertificeerde organisaties: Gecertificeerde organisaties kunnen vanaf juli 2025 kiezen voor audits op basis van Handboek 4.0 en moeten uiterlijk bij hun eerste audit na januari 2027 volledig overstappen.
Aanbestedende diensten: Aanbestedingen op basis van Handboek 4.0 worden vanaf 2026 aanbevolen, met een definitieve overstap in januari 2027.
Lees meerArtikelen
Bekijk alle artikelen
- Blog
Wat is de relatie tussen CO₂-Prestatieladder, CSRD en SBTi?
CO2-Prestatieladder 4.0 probeert zo goed mogelijk aan te sluiten bij internationale normen en wetgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en het Science Based Targets initiative (SBTi). Maar wat is precies hun onderlinge relatie? En waarin verschillen ze of komen ze juist overeen? In deze blog gaan we in…

- Blog
SBTi en de CO₂-Prestatieladder vergeleken: verschillen, overeenkomsten en kansen
Nu de urgentie om klimaatverandering aan te pakken toeneemt, worden organisaties geconfronteerd met een groeiend aantal instrumenten om hun CO₂-voetafdruk te verkleinen. Twee van deze instrumenten – het Science Based Targets initiative (SBTi) en de CO₂-Prestatieladder – staan bekend om hun effectiviteit bij het sturen op betekenisvolle emissiereductie. Hoewel…
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte: schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang nieuws, inspirerende projectcases en artikelen over de CO₂-Prestatieladder.
"*" geeft vereiste velden aan