arrow_back

I&M laat zich certificeren voor de CO2-Prestatieladder

Het ministerie, inclusief de uitvoeringsdiensten Rijkswaterstaat en ILT en de agentschappen PBL, KNMI laat zich certificeren voor de CO2-Prestatieladder. In eerste instantie voor niveau 3.

De CO2-prestatieladder helpt organisaties om hun CO2-uitstoot in kaart te brengen en te verminderen. Deze methodiek is ontwikkeld door ProRail en is ondergebracht bij een onafhankelijke stichting SKAO.

Niveaus van de CO2-Prestatieladder

De ladder bestaat uit 5 niveaus. De eerste 3 niveaus richten zich op de CO2-uitstoot van de eigen organisatie. De niveaus 4 en 5 richten zich op de uitstoot in de ketens van leveranciers en klanten, waarvan de organisatie een schakel is.

Naast het in kaart brengen en verminderen van de uitstoot, wordt van deelnemende organisaties verwacht dat zij transparant communiceren over alle aspecten van hun CO2-beleid en initiatieven nemen binnen de sector of keten.

Externe audits zien toe op de juistheid van de gegevens en het ambitieniveau en permanente commitment van de organisatie.

Certificering voor de CO2-prestatieladder is een aanvulling op het interne klimaat- en energiebeleid van het ministerie.

Sinds 2012 is het ministerie van I&M deelnemer aan het Lean & Green programma van Connekt. In dat kader heeft het zich al vastgelegd om in 2016 de CO2-uitstoot als gevolg van de eigen huisvesting en mobiliteit met 20% terug te brengen ten opzichte van 2011. Dit doel is gerealiseerd.

Energieneutraal

Rijkswaterstaat zet in op het energieneutraal functioneren van de netwerken in zijn beheer in 2030.

I&M is als beleidsdepartement verantwoordelijk voor het landelijk klimaatbeleid en is in die hoedanigheid betrokken bij veel initiatieven voor CO2- reductie. I&M is mede-initiatiefnemer van de Nederlandse Klimaatcoalitie en de Green Deal Grond-Weg-Waterbouw.

In zijn beleid voor duurzaam inkopen wordt door Rijkswaterstaat al enige tijd een gunningsvoordeel verleend aan opdrachtnemers die zijn gecertificeerd conform de CO2-prestatieladder.

Het is een logische stap om de methodiek waartoe andere partijen worden aangespoord ook binnen de eigen organisatie toe te passen. Het leidt tot een beter begrip van en een helderder dialoog met marktpartijen over de mogelijkheden voor reductie van de CO2-uitstoot.

De ambitie is om eind 2016 te worden gecertificeerd op trede 3 en uiterlijk in 2020 op trede 5. De meeste eisen die aan niveau 3 worden gesteld, zijn al in de bedrijfsvoering van het ministerie doorgevoerd. Het CO2-Managementplan 2016 (link) bevat de informatie die hierbij van belang is.

De voortgang in de CO2-uitstoot en -reductie worden voortaan halfjaarlijks gepubliceerd.

Eens per jaar wordt het reductieplan geactualiseerd.

Kerngegevens

De CO2-voetafdruk van I&M bedroeg in 2015 154 KTon CO2. Het grootste deel (94%) kwam op conto van Rijkswaterstaat. De belangrijkste posten waren de Rijksrederij; de verlichting, verkeersregeling en tunnels van en in het hoofdwegennet; de sluizen, stuwen en gemalen van het hoofdwatersysteem.

I&M heeft zich tot doel gesteld om de uitstoot in 2020 met 20% te verminderen ten opzichte van 2009. In absolute termen neemt deze opgave toe door met name uitbreiding van de infrastructuur.

In periode 2009 - 2015 is een reductie van 11% ten opzichte van 2009 gerealiseerd. In de eerste helft van 2016 bedroeg de uitstoot 67 KTon. De prognose voor heel 2016 is 135 Kton, een reductie van 22% ten opzichte van 2009.

Belangrijke maatregelen in het afgelopen jaar en voor de komende periode zijn: inkoop van groene stroom opgewekt in Nederland; bijmenging van biodiesel in de vloot van de Rijksrederij; installatie van LED verlichting langs het hoofdwegennet; opwekking van hernieuwbare energie op het eigen areaal.

Prev:
Next: