arrow_back

Eerste Ierse aanbesteding met de CO2-PrestatieladderAls eerste land na België (en natuurlijk Nederland) gaat Ierland nu aan de slag met de CO2-Prestatieladder als aanbestedingsinstrument. De Irish Green Building Council (IGBC) is een pilot gestart met de CO2-Prestatieladder in Ierland. De eerste aanbesteding is in de markt gezet door Transport Infrastructure Ireland (TII) en andere aanbestedende diensten verwachten de CO2-Prestatieladder in de komende maanden te gaan gebruiken. 

De Ierse markt stimuleren met de Ladder

De jaarlijkse overheidsaankopen van de Ierse overheid zijn goed voor 10% tot 12% van het bruto binnenlands product (BBP) van het land en daarmee heeft de Ierse overheid de mogelijkheid om de markt te stimuleren minder vervuilende goederen, diensten en werken te gebruiken. De CO2-Prestatieladder is een praktisch instrument dat kan worden ingezet om structurele CO₂-reductie via inkoop te stimuleren. Concreet: het biedt gunningsvoordeel bij aanbestedingen aan inschrijvers die een certificaat (gaan) halen voor de Ladder 

Duurzaamheid is geen optie, het is een verplichting  

Pat Barry, CEO van de Irish Green Building Council"Door de CO2-Prestatieladder op te nemen in hun aanbestedingsprocessen kunnen overheidsinstanties een duidelijke boodschap afgeven aan de markt: duurzaamheid is geen optie, het is een vereiste. De CO2-Prestatieladder is een bewezen instrument voor openbare aanbestedingen en het reduceren van CO2-emissies. Het is zeer succesvol geweest bij het normaliseren van groene overheidsopdrachten in Nederland, en we zetten ons graag in om het in Ierland te brengen."  

‘Praktisch hulpmiddel’ 

Dr. Vincent O'Malley, hoofd Milieubeleid & Naleving bij Transport Infrastructure Ireland voegt hieraan toe: "TII zet zich volledig in voor het terugdringen van CO2-uitstoot en het bevorderen van een groenere toekomst voor Ierland. Wij geloven dat de CO2-Prestatieladder een praktisch hulpmiddel is dat ons kan helpen onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken." 

De CO2-Prestatieladder in Ierland wordt gecoördineerd door de Irish Green Building Council (IGBC), in samenwerking met SKAO

Meer weten over de CO2 Prestatieladder in Europa? Klik hier. 

Prev:
Next: