arrow_back

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet

Ondernemers krijgen meer kans om overheidsopdrachten binnen te slepen. Dat is het gevolg van de Aanbestedingswet, die op 1 april 2013 in werking treedt. Vooral kleinere bedrijven hebben veel last van onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. In hoofdlijnen betekent de nieuwe wetgeving het volgende:

De proportionaliteit moet passen bij de opdracht

De Gids Proportionaliteit geeft aan wat dat betekent voor de eisen, voorwaarden en criteria die aan een inschrijvende partij mogen worden gesteld.

�


EMVI, tenzij


De aanbestedende dienst moet gunnen op basis van de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI) tenzij wordt gemotiveerd waarom op laagste prijs wordt gegund. De nieuwe wet schrijft voor dat EMVI, tenzij van toepassing is op Europese aanbestedingen. Lees hier meer over EMVI - Gunnen op waarde


Het ARW is aangepast


Dit betekent dat ook voor onderhandse en openbare aanbestedingen EMVI, tenzij moet worden toegepast. Een andere wijziging is dat het zogenaamde K- formulier (Verklaring omtrent rechtmatigheid) niet meer verplicht, maar facultatief is bij een inschrijving. De aanbesteder kan kiezen of hij deze verklaring van toepassing verklaart.
Er is een klachtenregeling

De aanbesteder heeft de keus om een eigen klachtenloket in te richten, waartoe de aannemer zich kan richten als hij een klacht heeft over het aanbestedingsproces. Ook komt er een landelijke commissie van aanbestedingsexperts waar inschrijvers terecht kunnen voor vragen.

Richtsnoeren


Er komt meer uniformiteit bij het aanbesteden van Leveringen en Diensten, zogenaamde Richtsnoeren.


Motivatieplicht


Indien afwijken van de regels is toegestaan moet dat door de aanbestedende dienst worden onderbouwd. De motivatieplicht loopt als een rode draad door alle bepalingen heen.

Bron: www.crow.nl/aanbestedingswet


Prev:
Next: