arrow_back

Rutte Groep: De CO2-Prestatieladder is een katalysator voor verduurzaming

Rutte Groep is al jarenlang gecertificeerd op niveau 5 van de CO2-Prestatieladder. Sven Hiskemuller van der Zijden, duurzaamheidsadviseur voor Rutte Groep, durft dan ook te stellen dat de duurzame ambities van het bedrijf mede tot stand zijn gekomen door de CO2-Prestateladder.  “De Ladder heeft het allemaal in gang gezet.”

Rutte Groep is van origine een transportbedrijf, maar voegde daar in de jaren ’80 wegenbouw aan toe. Ongeveer 20 jaar geleden kwam daar ook nog eens betonrecycling bij. Tegenwoordig telt het bedrijf een kleine 200 werknemers, die de regio Amsterdam op het gebied van transport, wegenbouw en recycling bedient.

Koploper in duurzaamheid

In al deze takken van sport ontpopt Rutte Groep zich langzaam maar zeker tot koploper op het gebied van duurzaamheid en CO2-reductie. Zo is het als eerste bedrijf ter wereld in staat om circulair beton te produceren: een innovatie die Rutte Groep samen met New Horizon Urban Mining naar de markt bracht. De machine kan gebruikt beton vermalen tot vier stromen: cementlijm, grind, zand en ongebonden cement. Afgezien van het cementlijn kunnen deze stromen direct weer gebruikt worden om nieuw cement te produceren. Een belangrijke ontwikkeling, want de betonsector is verantwoordelijk voor zo’n 9 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Ook op het gebied van transport en wegenbouw onderscheidt Rutte Groep zich al jaren als duurzame koploper en innovator. Zo voerde het eerder dit jaar (wederom als eerste bedrijf ter wereld) een weg- en waterbouwproject volledig elektrisch uit. Hiskemuller van der Zijden: “We vervoeren bouwmaterialen en machines bijvoorbeeld over water, met elektrische duwboten en -bakken. Maar ook de machines zelf zijn steeds vaker elektrisch. Zo hebben we de eerste elektrische shovel van Europa aangeschaft en beschikken we over elektrische herbestratingsmachines en kranen.”

Duurzaamheid in het DNA

Tel daarbij op dat een steeds groter aandeel van de wagen- en transportvloot van Rutte Groep ook elektrisch is en je snapt: de titel van duurzame koploper is verre van onterecht. Het bedrijf mocht dan ook meerdere prijzen in ontvangst nemen voor zijn duurzame initiatieven. “Bedrijven zeggen vaak dat duurzaamheid in hun DNA zit; een ontzettend groot cliché waarvan je je vaak moet afvragen of het waar is”, zegt Hiskemuller van der Zijden. “Toch durf ik die claim voor Rutte Groep ook te maken. Het bedrijf heeft eigenlijk altijd de meest duurzame route gekozen, zelfs toen duurzaamheid nog nergens op de agenda stond.”

Het zal je niet verbazen: Rutte Groep liet zich al vroeg certificeren op de CO2-Prestatieladder. Inmiddels is het duurzame bedrijf al jaren gecertificeerd op niveau 5. “We hebben de CO2-Prestatieladder toentertijd omarmd om CO2-reductie bedrijfseigen te maken en te zien wat het zou betekenen. Het bleek voor ons een katalysator voor verduurzaming. We wilden al een tijdje intensiever aan de slag met duurzaamheid, maar wisten niet zo goed hoe. De CO2-Prestatieladder heeft ons geleerd hoe je dat aanpakt.”

Kansen inventariseren en grijpen

Stap één in het certificeringstraject van de CO2-Prestatieladder is inzicht verkrijgen in de eigen CO2-voetafdruk. Een goede zaak, stelt Hiskemuller van der Zijden: “Het creëren van een bedrijfsbrede inventarisatie van je CO2-uitstoot is simpelweg het beste startpunt om met duurzaamheid aan de slag te gaan; het laat zien waar voor jou de kansen liggen. De CO2-Prestatieladder verplicht je om dat inzicht ook daadwerkelijk te krijgen.”

Voor Rutte Groep lagen de grootste kansen in eerste instantie op het gebied van brandstof. “We gebruiken per jaar enkele honderdduizenden liters diesel”, aldus Hiskemuller van der Zijden. Inmiddels rijden steeds meer werknemers van het bedrijf in plug-in hybride of volledige elektrische auto’s. Zo werden er afgelopen kwartaal alleen al zeven volledig elektrische auto’s in gebruik genomen.

Op het gebied van groot transport maakte Rutte Groep waar mogelijk de overstap naar groen gas en HVO, een synthetische diesel die gemaakt wordt van afval- en reststromen. Een goede eerste stap, vindt Hiskemuller van der Zijden, maar tegelijkertijd blijven daar kansen liggen. “Groot transport kan op een keer ook volledig elektrisch uitgevoerd worden. Zover is het nog niet, maar tegen die tijd willen we zeker in de voorhoede staan.”

Om niveau 5 op de CO2-Prestatieladder te bereiken en behouden, is het verder noodzakelijk om samenwerkingsprojecten binnen de keten of sector op te zetten. Een uitdagende klus, stelt Hiskemuller van der Zijden: “Neem de transportsector, waar concurrentie hoogtij viert. Daar is het lastig om zaken als gecombineerd transport van de grond te krijgen. Maar dat proberen we wel.”

Daarnaast is Rutte Groep ook onderdeel van de zogeheten mkb-kring, waarbinnen verschillende bedrijven mogelijkheden tot samenwerking met elkaar onderzoeken. Ook sloeg het de handen ineen met partijen als TNO en Amsterdam Economic Board voor het onderzoeksprogramma ‘Amsterdam Vaart’, dat de potentie van bouwtransport over water onderzocht.

Stad van de toekomst

Inmiddels heeft Rutte Groep zóveel ervaring opgedaan op het gebied van duurzaamheid, dat het de begeleiding vanuit de CO2-Prestatieladder niet langer nodig heeft om stappen te zetten. “Maar het was een perfect startpunt om onze duurzame ambities in de praktijk te brengen”, benadrukt Hiskemuller van der Zijden.

Dat betekent overigens niet dat Rutte Groep nu achterover leunt als het aankomt op duurzaamheid, in tegendeel zelfs. De ambities van het bedrijf blijven hoog en leiden tot steeds meer impact. Enkele jaren geleden stelde Rutte Groep een nieuw bedrijfsplan op, genaamd ‘stad van de toekomst’. “Hierbij stelden we onszelf de vraag: waar gaat onze samenleving heen? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen? En belangrijker nog: welke rol kunnen wij daarin spelen?”, aldus Hiskemuller van der Zijden.

Het ambitieuze bedrijfsplan leidde in de praktijk tot een circulaire werk- en bouwplaats, van waaruit Rutte Groep de regio Amsterdam bedient. Reststromen die vrijkomen bij grond-, weg- en waterbouwprojecten, zoals beton, worden op deze locatie verwerkt en (waar mogelijk) weer toegepast in nieuwe projecten.

Duurzaamheid wordt steeds goedkoper

Rutte Groep beschikt daarnaast over een zonnepark van 19.000 vierkante meter, goed voor 1,2 miljoen kilowattuur aan duurzaam opgewekte energie. Dit maakt de bouwplaats ook nog eens energieneutraal. De zonne-energie wordt momenteel ingezet om eigen elektrische auto’s op te laden.

Hiskemuller van der Zijden verwacht dat bovenstaande initiatieven in de toekomst alleen maar uitgebreid en aangescherpt worden én aangevuld worden met nieuwe, duurzame initiatieven. Dat is belangrijk, besluit hij. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de toekomst van Rutte Groep. “Duurzaam ondernemen is momenteel misschien duurder, maar het wordt ook steeds vaker beloond”, zegt hij. “Het wordt dus eigenlijk steeds goedkoper, want je haalt er opdrachten mee binnen. Duurzaamheid is op de lange termijn simpelweg de beste route voor bedrijven, daar ben ik van overtuigd. En de CO2-Prestatieladder is een goed startpunt om er serieus mee aan de slag te gaan.”

Prev:
Next: