Download handboek CO2-Prestatieladder 3.1
Hoe komt uw organisatie op de CO2-Prestatieladder?
Download Handreiking Aanbesteden 3.1 voor de CO2-Prestatieladder
Hoe kunt u de CO2-Prestatieladder inzetten bij aanbestedingen?
Aan de slag met de CO2-Prestatieladder. Download de Praktische Gidsen.
Hoe gebruik je de CO2-Prestatieladder in de praktijk?
Download de Praktische Gids CO2-Prestatieladder voor overheden
Hoe kan de CO2-Prestatieladder ingezet worden bij de overheid?
HIER is een stichting die mensen in beweging brengt om iets te doen aan het klimaatprobleem. Dat doen we door praktisch te helpen, op de plek waar je altijd bent: HIER. Of je nu in huis aan de slag wilt, met de buurt zelf energie gaat opwekken of de CO₂-uitstoot op het werk wil verminderen.
HIER voert het secretariaat voor de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO). SKAO is eigenaar én beheerder van de CO2-Prestatieladder. De CO2-Prestatieladder is het grootste duurzaamheidsinstrument van Nederland. Meer dan 1250 organisaties hebben een certificaat en meer dan 200 opdrachtgevers zetten ‘de Ladder’ in bij aanbestedingen.
Omdat onze collega met verlof gaat, zoeken wij voor een periode van 6 maanden voor het team van SKAO een:
Het is nu echt 1 minuut voor 12. Daarover laat het nieuwe IPCC rapport ‘Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change’ geen twijfel bestaan. Maar daar blijft het niet bij in dit derde deel van het rapport over de gevolgen van klimaatverandering. Helder wordt beschreven wat de opties zijn om onze uitstoot in de komende 8 jaar te halveren. Opvallend is dat daarbij de inkoopkracht van de overheid concreet benoemd wordt als één van deze opties om verandering teweeg te brengen.
Op 17 mei organiseren het International Institute for Sustainable Development (IISD) en SKAO een internationaal webinar over de CO2-Prestatieladder en hoe deze gebruikt wordt bij overheidsopdrachten.
De Rijksoverheid verkleint zijn CO2-voetafdruk door de bedrijfsvoering te verduurzamen. BZK is inmiddels gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-prestatieladder. Op donderdag 31 maart gaf dit ministerie het stokje symbolisch door aan OCW, VWS en SZW die samen óók dit certificaat willen bemachtigen.
Een fietspad van olifantsgras, blauwe synthetische diesel voor het gemeentelijke wagenpark en straatverlichting van ledlampen. Het zijn maatregelen waarmee de gemeente Renkum de CO2-uitstoot drastisch heeft teruggedrongen. Maar de komende jaren gaat Renkum nog veel verder.
Na een succesvolle eerste keer in februari organiseert VNG op 7 april voor de tweede maal een webinar voor gemeenten die aan de slag willen met CO2-reductie. Het webinar is speciaal voor beleidsmedewerkers/programmamanagers die bezig zijn of willen met verduurzaming van de eigen organisatie. Aanmelden kan nu en is gratis.