arrow_back

Ruim 50% cumelabedrijven profiteert van certificaat CO2-Prestatieladder

 

Uit onderzoek van Cumela, brancheorganisatie voor groen, grond en infra, onder bedrijven die deelnemen aan het sectorinitiatief ‘Sturen op CO2’, blijkt dat ruim de helft voordeel behaalt bij een aanbesteding door de certificering voor de CO2-Prestatieladder. Dit kwam dit voorjaar naar voren tijdens de workshopserie van dit sectorinitiatief waaraan ruim 200 bedrijven zijn aangesloten.

Voordeel bij aanbestedingen 

Uit de enquête die is gehouden tijdens de workshops van het sectorinitiatief ‘Sturen op CO2’ gaf ruim 50% van de leden aan voordeel te hebben behaald door hun CO2-Prestatieladdercertificaat en hun werkwijze. Het aantal maatregelen dat de aangesloten bedrijven daarvoor door de jaren heen heeft genomen of gaat nemen, is fors.

CO2-besparende maatregelen

Voorbeelden van de genomen ofwel te nemen maatregelen zijn een training 'Het nieuwe draaien', een start/stop systeem, elektrische auto’s en bussen en elektrisch handgereedschap, schonere brandstoffen, elektrificatie, gebruik van zonnepanelen, het begrenzen van trekkers op 40 kilometer, de juiste bandenspanning, regelmatig toolbox houden, de nieuwste machines inzetten, het verbruik per machine en mens inzichtelijk maken, actie nemen tegen lang stationair draaien, een bouwstroom aansluiting, een elektrische maaiboot, niet warmdraaien, rustig beginnen en groene aggregaten.

Ruim 200 gecertificeerde cumelabedrijven

Sinds 2014 organiseert Cumela het sectorinitiatief ‘Sturen op CO2' met informatieve bijeenkomsten en interactieve workshops. Bedrijven in de groen-, grond- en infrasector die gecertificeerd of bijna gecertificeerd zijn voor de CO2-Prestatieladder kunnen deelnemen aan de workshops van het sectorinitiatief. Dat zijn er inmiddels ruim 200, waarvan maar liefst zo’n 75% deelneemt aan de workshops.

Door deelname aan het sectorinitiatief ‘Sturen op CO2’ en de bijbehorende workshops zijn bedrijven beter in staat hun CO2-emissie te reduceren en kunnen ze hun certificaat op een eenvoudige manier verlengen, aldus Cumela.

Lees hier meer over het sectorinitiatief 'Sturen op CO2' van Cumela.
Bron: Cumela