arrow_back

Duurzaam inkopen loont

Als toonaangevend opdrachtgever wil Rijkswaterstaat duurzaamheid in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) stimuleren. Bij aanbestedingen zet Rijkswaterstaat daarom in op 100% duurzaam inkopen. Die aanpak werkt én de markt is enthousiast, blijkt uit een evaluatie met verschillende partijen.

Samen werken aan een duurzame GWW-sector – dat is in een notendop wat Rijkswaterstaat en ruim 80 andere partijen hebben afgesproken in de Green Deal Duurzaam GWW 2.0. Dit betekent onder andere dat Rijkswaterstaat duurzaamheid meeneemt als kwaliteitscriterium bij aanbestedingen. Bij deze aanpak van duurzaam inkopen maakt Rijkswaterstaat gebruik van 2 instrumenten: de COâ‚‚-Prestatieladder en DuboCalc. Hiermee kan een aannemer laten zien dat hij COâ‚‚-reductie serieus neemt en berekenen hoe duurzaam zijn ontwerp is.

Sterke impuls

De COâ‚‚-Prestatieladder en DuboCalc hebben duidelijk effect op de duurzaamheid van GWW-projecten, zegt Marjolein van der Klauw, adviseur bij het Rijkswaterstaat-programma Duurzaam Inkopen GWW. Uit een evaluatie met meerdere marktpartijen blijkt dat beide instrumenten een sterke impuls geven om nog duurzamer te werken. De evaluatie sluit aan bij de nieuwe Marktvisie, waarmee opdrachtgevers en -nemers de sector samen willen versterken. Van der Klauw: We hebben 3 recente projecten geëvalueerd: Derde kolk Beatrixsluis, Zeetoegang IJmond en de A27/A1. Bij alle 3 de projecten hebben de COâ‚‚-Prestatieladder en DuboCalc geleid tot efficiëntere en duurzamere inschrijvingen. En dat werpt uiteindelijk vruchten af in de projecten zelf.

Lees het volledige artikelexternelinkteken.gif op rijkswaterstaat.nl.