Met de lancering van de nieuwe versie (4.0) en website van de CO2-Prestatieladder begin 2025 is ook de inlogomgeving vernieuwd. Voortaan hoeft u het handboek of de praktische gids er niet meer als pdf bij te pakken, maar vindt u in Mijn CO2-Prestatieladder alle eisen van de Ladder overzichtelijk in een digitale omgeving. Mét daarbij uitleg en voorbeelden. In dit blog laten we zien wat er nieuw is aan de inlogomgeving en welke voordelen dit oplevert.
Waarvoor gebruikt u de inlogomgeving?
Wie een CO2-Prestatieladdercertificaat wil behalen, moet documenten delen die aantonen dat de organisatie voldoet aan de vereisten van het niveau (versie 3.1) of trede (versie 4.0) van de CO2-Prestatieladder. Bijvoorbeeld de publicatie van uw CO2-voetafdruk, een plan van aanpak voor de korte termijn en – voor trede 2 en 3 – een klimaattransitieplan. Deze documenten uploadt u via Mijn CO2-Prestatieladder en worden gepubliceerd op de website van SKAO.
Mijn CO₂-Prestatieladder vernieuwd: de voordelen
Om het gebruik van CO2-Prestatieladder 4.0 toegankelijker te maken, heeft SKAO een aantal functionaliteiten aan de inlogomgeving toegevoegd. Hieronder zetten we de vijf belangrijkste op een rij.
1. Online versie van handboek 4.0
De grootste verbetering ten opzichte van de vorige inlogomgeving is dat het nieuwe handboek in Mijn CO2-Prestatieladder is geïntegreerd. U hoeft er geen pdf meer bij te pakken, maar kunt binnen de inlogomgeving eenvoudig de tekst van uw gewenste trede filteren en dankzij de overzichtelijke weergave per paragraaf door de tekst bladeren. Dit scheelt u veel opzoek- en uitzoektijd.
2. Toelichting met relevante voorbeelden
Sommige paragrafen van het handboek kunnen vrij complexe informatie bevatten, bijvoorbeeld die over de organisatorische grenzen. Om u te helpen de materie te begrijpen, geeft SKAO in het zijpaneel van Mijn CO2-Prestatieladder meer informatie bij bepaalde paragrafen. Indien van toepassing met een voorbeeld erbij.
De extra informatie blijft SKAO aanvullen. In de toekomst worden de voorbeelden mogelijk nog meer afgestemd op de omvang van uw bedrijf en de sector waarin u actief bent.
3. Projectinformatie invullen en delen
Het delen van projectinformatie was in de vorige versie van de Ladder nog beperkt verplicht. U hoefde enkel de basisinfo over een project bij te houden. Voor versie 4.0 bent u verplicht uitgebreidere info over het project bij te houden, zoals het energieverbruik en de uitstoot per scope. In de nieuwe inlogomgeving kunt u deze details gemakkelijk invullen.
De informatie die u invult, kunt u delen met zowel uw opdrachtgever als certificerende instelling. Door dit te doen, weten de opdrachtgever en auditor of tijdens de uitvoer ook daadwerkelijk de hoeveelheid CO2 wordt gereduceerd zoals is afgesproken in het projectplan. Met het opslaan van projectinformatie heeft u ook meteen een overzicht van alle projecten die zijn uitgevoerd met de CO2-Prestatieladder.
4. Account met proeflicentie
Voor de nieuwe inlogomgeving kunt u een gratis account aanmaken zonder vast te zitten aan certificering. Met deze proeflicentie kunt u weliswaar geen documenten uploaden, maar heeft u wel toegang tot alle teksten en functionaliteiten. Hierdoor kunt u zich bijvoorbeeld alvast inlezen in alle eisen en de afweging maken of u zich wilt laten certificeren. Organisaties die hiervoor kiezen, kunnen op het laatste moment hun licentie omzetten in een betaald account en zo alsnog de benodigde uploads doen.
5. Update van maatregellijst
In de maatregellijst geeft u aan welke maatregelen u neemt om uw CO2-uitstoot omlaag te brengen. Nu vult u de maatregellijst nog in in een aparte applicatie, maar binnenkort kunt u dit doen in de inlogomgeving van Mijn CO2-Prestatieladder.
In samenwerking met vertegenwoordigers uit allerlei branches wordt hard gewerkt aan verbetering van de gebruiksvriendelijkheid van de maatregellijst. Gebruikers gaan onder andere meer inzicht krijgen in hoe andere organisaties in hun sector de maatregellijst hebben ingevuld en krijgen zo dus meer feedback.
Wat moet u doen?
Heeft u al een account van de CO2-Prestatieladder? Dan hoeft u geen actie te ondernemen. Alle documenten zijn automatisch overgezet vanuit de vorige inlogomgeving. U kunt zoals vanouds inloggen en heeft direct toegang tot alle handboekteksten en nieuwe functionaliteiten.
Wanneer u nog geen account heeft, kunt u eenvoudig hier een account aanmaken. Hierbij kunt u zowel kiezen voor de betaalde versie als een met een proeflicentie.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met SKAO.