De Sustainable Development Goals hebben als doel om onder andere armoede, klimaatverandering en ongelijkheid wereldwijd te bestrijden. Het terugdringen van CO2-uitstoot speelt hierbij een belangrijke rol. Door te werken met de CO2-Prestatieladder kunt u met uw organisatie een bijdrage leveren aan het behalen van verschillende SDG’s. In deze blog leggen we uit wat de SDG’s zijn en welke SDG’s zijn gerelateerd aan de Ladder.
Wat zijn de SDG’s?
De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 doelen die volgens de Verenigde Naties (VN) de wereld tot ‘een betere plek moeten maken in 2030’. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen zijn in 2015 gelanceerd en hebben betrekking op de strijd tegen klimaatverandering, armoede en ongelijkheid en de ontwikkeling van duurzame steden. De SDG’s zijn niet bindend voor landen, maar gelden vooral als richtlijnen. Landen kunnen de SDG’s bijvoorbeeld vertalen naar nationale beleidsdoelen.
Wat is de relatie tussen CO2-reductie en de SDG’s?
De strijd tegen klimaatverandering is niet los te zien van de bestrijding van armoede en ongelijkheid en de ontwikkeling van duurzame steden. Een van de gevolgen van klimaatverandering is bijvoorbeeld de toename van natuurrampen. Met name inwoners van kwetsbare gebieden, zoals ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, worden nu vaak hard getroffen door extreme droogte, neerslag of ander natuurgeweld.
Met het reduceren van uw CO2-emissie draagt u bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Daarnaast zorgt minder uitstoot voor een schonere leefomgeving en daarmee een betere volksgezondheid.
Hoe draagt de CO2-Prestatieladder bij aan de SDG’s?
Door het toepassen van de CO2-Prestatieladder (versie 3.1 of 4.0) werkt u op gestructureerde wijze aan het verminderen van uw CO2-uitstoot. Hiermee draagt u automatisch ook bij aan verschillende SDG’s en nationale beleidsdoelen die hieruit zijn voortgekomen. Voor overheden is de inzet van de CO2-Prestatieladder bij aanbestedingen een uitgelezen kans om CO2-reductie, duurzaamheid en innovatie centraal te stellen in hun projecten. Het promoten van duurzaam aanbesteden is zelfs een specifiek doel binnen een van de SDG’s (12.7, zie hieronder).
Bij welke SDG’s speelt de CO2-Prestatieladder een rol?
De SDG’s die het meest zijn gelieerd aan de CO2-Prestatieladder zijn de doelen 3, 7, 9, 12, 13 en 17.
SDG 3. Goede gezondheid en welzijn
SDG 3 gaat over het verzekeren van een goede gezondheid en het promoten van welzijn voor alle leeftijden. Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen met de CO₂-Prestatieladder resulteert in minder vervuiling van lucht, bodem en water. Als Ladder-gecertificeerde organisatie kunt u met maatregelen als elektrificatie van vervoer en transport bijvoorbeeld zorgen voor minder fijnstof, naast minder CO2. Dit resulteert in een gezondere leefomgeving, een schoner milieu en een beter welzijn van burgers.
SDG 7. Betaalbare en duurzame energie
SDG 7 is gericht op toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen. De CO₂-Prestatieladder daagt uw organisatie uit om het gebruik van fossiele energie terug te dringen en het gebruik van hernieuwbare energie te vergroten. Dit kan door zowel zelf hernieuwbare energie op te wekken als door groene energie van eigen bodem in te kopen. Hiermee draagt u bij aan het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie in de totale energieconsumptie, waardoor duurzaam opgewekte relatief steeds goedkoper wordt.
SDG 9. Industrie, innovatie en infrastructuur
Met SDG 9 roept de VN overheden en organisaties op tot het moderniseren en verduurzamen van de infrastructuur. Met maatregelen rondom energie-efficiëntie en het gebruik van schonere en milieuvriendelijke technologieën en industriële processen die de Ladder aanmoedigt, draagt u hieraan bij. Het inzetten van de Ladder in aanbestedingen is een uitgelezen manier om de industrie te stimuleren om te innoveren en te zoeken naar groene en duurzame alternatieven bij de uitvoer van werkzaamheden.
SDG 12. Verantwoorde productie en consumptie
Certificering op de CO₂-Prestatieladder geeft u inzicht in de CO₂-emissies die ontstaan bij uw activiteiten op het gebied van productie en consumptie. Door met uw scope 1-, 2- en 3-emissies aan de slag te gaan, zorgt u voor meer verantwoorde productie en consumptie. Hetzelfde geldt voor het toepassen van de CO₂-Prestatieladder bij inkoop en aanbestedingen door overheden. Met duurzaam aanbesteden en klimaatneutraal inkopen kunt u een bijdrage leveren aan SDG 12, en in het bijzonder 12.7.
SDG 13. Klimaatactie
SDG 13 roept burgers, bedrijven en overheden op om klimaatverandering te bestrijden en opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit betekent dat broeikasgassen, waarvan CO2 een van de belangrijkste is, fors moeten worden teruggedrongen. Door CO2 te reduceren met de CO2-Prestatieladder kunt u bijdragen aan SDG 13.
SDG 17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Samenhangend beleid, een coöperatieve omgeving en het aangaan van partnerschappen zijn cruciaal om de duurzame ontwikkelingsagenda uit te voeren. SDG 17 richt zich hierop. De CO2-Prestatieladder moedigt openbare, publiek-private en maatschappelijke partnerschappen aan. Middels eisen in de certificering stimuleren we dat u met andere bedrijven en overheden uw krachten bundelt om een schonere en duurzamere wereld te bewerkstelligen. Ook via het aanbestedingsproces met de Ladder worden opdrachtgevers en opdrachtnemers aangemoedigd om samen te werken en dialogen te voeren.
Zo draagt de CO2-Prestatieladder bij aan de SDG’s
Verschillende SDG’s zijn nauw verbonden met de CO2-Prestatieladder. Door u te laten certificeren op de CO2-Prestatieladder of de Ladder in te zetten in aanbestedingen levert u direct en indirect een bijdrage aan deze SDG’s.