arrow_back

Vleesbedrijf Bolscher gaat voor vegetarisch

Vleesbedrijf Bolscher uit Enschede is sinds 2018 gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder niveau 3. Daarmee is Bolscher het eerste vleesverwerkingsbedrijf dat met de Ladder aan de slag is gegaan om structureel CO2 te reduceren. Om dit waar te maken, nam het bedrijf maatregelen als de inzet van elektrische voertuigen en energie-efficiënte koelsystemen. Het bedrijf ziet verder kansen om het aandeel vegetarische producten in zijn assortiment te verhogen en uiteindelijk minder vlees te produceren. Ook dit leidt tot minder CO2.

‘Meat your veggies’

“Als je als vleesbedrijf doorgaat op de huidige voet, dan heb je over een bepaalde tijd geen bestaansrecht meer”, zegt Roy Bolscher, directeur van Vleesbedrijf Bolscher, in een interview met Tubantia. Eerder sprak SKAO met Jurgen Oosterwijk, die binnen Bolscher verantwoordelijk is voor de implementatie van de CO2-Prestatieladder. Hij vertelde over het aanvullen van het huidige assortiment van Bolscher met zogenoemde hybride vleesproducten. Zo heeft Bolscher de productlijn ‘Meat Your Veggies’ ontwikkeld, waarin het vleesverwerkingsbedrijf voedingsmiddelen ontwikkelt die voor 50 procent uit kip of rund bestaan en voor 50 procent uit groenten afkomstig uit reststromen.

Uit een eerder onderzoek van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen met 25 tot 40 procent van de landbouwgerelateerde emissies daalt, als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten.

Een duurzamer vleesbedrijf

“De wereldbevolking groeit en dan zijn de dierlijke eiwitten niet afdoende als voedsel. Wij zijn ons ervan bewust dat er een eiwittransitie gaat plaatsvinden, zoals nu een energietransitie aan de gang is. We zullen van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten gaan, bijvoorbeeld uit peulvruchten en noten. Dit is veel minder belastend voor onze planeet. Aan deze transitie zullen wij dan ook mee moeten doen”, aldus Oosterwijk in het interview met SKAO. “Het is vrij lastig om als slager te besluiten minder vlees te verkopen, maar we kunnen er niet omheen. De vleesconsumptie wordt minder met de stijgende urgentie van klimaatverandering. Helemaal duurzaam kan een vleesbedrijf niet zijn, maar het kan wel duurzamer. En daarin zien wij kansen voor de CO2-Prestatieladder.”

Voor het vergroten van zijn marktaandeel in vegetarische producten gaat Bolscher zijn productielocatie verbouwen. Hiermee wilt het vleesverwerkingsbedrijf de productie van dierlijke eiwitten en vegetarische eiwitten strikt gescheiden houden.

Minder CO2 uitstoten

Bolscher streeft ernaar om zijn CO2-uitstoot in 2020 met 50 procent te verminderen ten opzichte van het jaar 2015. Onder andere de uitbreiding van zijn marktaandeel in vegetarische producten en het verwerken van minder vlees moet daaraan bijdragen. Daarnaast heeft het vleesverwerkingsbedrijf al zijn bedrijfswagens vervangen voor elektrische voertuigen en maakt Bolscher gebruik van restwarmte afkomstig uit de koeling van vleeswaren om water te verwarmen voor het reinigen van de vleesverwerkingsinstallaties. Om het gasverbruik van zijn productielocaties terug te dringen, ziet Bolscher kansen in de inzet van warmtepompen. Deze maatregelen moeten volgens het bedrijf leiden tot een CO2-reductie van 10 procent per jaar.

Prev:
Next: