arrow_back

Resultaten Maatregellijst 2017 CO2-Prestatieladder gepubliceerd

Organisaties geven met de Maatregellijst aan welke CO2-reductiemaatregelen zij uitvoeren voor de CO2-Prestatieladder. Het rapport ‘Resultaten Maatregellijst 2017’ geeft het gebruik van de lijst in cijfers weer en geeft per activiteit inzicht in de meest genomen maatregelen. Uit het rapport blijkt dat steeds meer organisaties maatregelen nemen die zich richten op de uitvoering van projecten.

Jaarlijks geven gecertificeerde organisaties die deelnemen aan de CO2-Prestatieladder aan welke maatregelen zij hebben genomen, of van plan zijn om door te voeren. Zo ontstaat er een overzicht van reductiemaatregelen die door organisaties genomen worden. Dit overzicht wordt gebruikt om de lijst voor het volgend jaar te actualiseren. Doormiddel van de lijst kunnen bedrijven zich vergelijken met sectorgenoten. Voor organisaties die beginnen met de CO2-Prestatieladder, kan de lijst ook ideeën opleveren voor mogelijk te nemen maatregelen.

Resultaten Maatregellijst 2017

Ten opzichte van 2016 is het aantal organisaties dat de Maatregellijst invult met 16% gegroeid, dit komt grotendeels door de groei in het aantal gecertificeerde organisaties. Opvallend zijn de aantallen organisaties die maatregelen opnemen in de activiteiten ‘Logistiek & Transport’ (toename 45%) en ‘Materieel’ (toename 47%), die zijn sterk gegroeid ten opzichte van 2016. Dit zijn juist activiteiten die relevant zijn voor de uitvoering van projecten bij klanten.

Per activiteit (zoals Personenmobiliteit, Waterbouw Schepen en Bouw Bouwplaats) wordt in het rapport de volgende aspecten vormgegeven:

-      het aantal organisaties dat maatregelen binnen een activiteit heeft genomen;

-      de meest genomen maatregelen binnen een activiteit;

-      de belangrijkste veranderingen in 2017 ten opzichte van 2016 in de gerapporteerde aantallen;

-      aandachtspunten voor verdere implementatie van maatregelen, zoals bijvoorbeeld ontwikkelingen met betrekking tot wetgeving of suggesties welke maatregelen meer aandacht zouden kunnen krijgen;

-      nieuw in de nieuwe Maatregellijst 2018. Dit betreft het resultaat van de laatste update van de lijst: de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Maatregellijst die in januari 2018 is gepubliceerd.

 

Bevindingen

Op basis van de gerapporteerde resultaten en de achterliggende gegevens zijn een aantal bevindingen te noemen over het gebruik en de rol van de Maatregellijst 2017:

- Steeds meer organisaties nemen maatregelen die zich richten op de uitvoering van projecten.

- Het aantal genomen maatregelen per organisatie stijgt (harder dan de groei in gecertificeerde organisaties) en er worden grote aantallen nieuwe maatregelen aan toegevoegd.

- Er is een stijgende lijn te zien in het niveau waarop individuele maatregelen worden genomen. In vergelijking met 2016 stijgen over de gehele linie de gerapporteerde percentages van de verschillende maatregelniveaus.

- Er zijn een aantal maatregelen ‘doorgeschoven’, van bijvoorbeeld ‘ambitieus’ naar ‘vooruitstrevend’. Hierdoor blijft de Maatregellijst actueel en aansluiten bij de praktijk.

- CI’s geven aan dat de Maatregellijst echt een hulpmiddel is. Zij geven aan dat ze tijdens een audit beter het gesprek aan kunnen aangaan met de organisaties en hun oordeel over ambitieniveau van besparingsplannen onderbouwen.

De relatie van de CO2-Prestatieladder tot overheidsbeleid

Maar wat is nu de relatie van de Maatregellijst van de CO2-Prestatieladder en het overheidsbeleid? In het kader van het Energieakkoord zijn lijsten met ‘Erkende Maatregelen’ ontwikkeld. Een bedrijf dat de maatregelen uit deze lijst heeft genomen, voldoet hiermee aan de verplichting uit de Wet Milieubeheer dat een bedrijf alle maatregelen met een terugverdientijd tot vijf jaar moet nemen. In het rapport ‘Resultaten Maatregellijst CO2-Prestatieladder 2017’ gaat SKAO in op de relatie van de Maatregellijst tot de lijst met ‘Erkende Maatregelen’ die door het Ministerie van IenW is opgesteld als invulling van de energiezorgplicht (onderdeel van de Wet Milieubeheer) en de maatregellijsten die in het kader van de Meerjarenafspraken zijn opgesteld.

Download hier de publicatie ‘Resultaten Maatregellijst CO2-Prestatieladder 2017’

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met [email protected]


Next: