arrow_back

Hoe de CO2-Prestatieladder en ISO 20400 elkaar versterken

Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) is niet alleen de verantwoordelijkheid van de inkoopafdeling of inkoper binnen een organisatie. Om een blijvende impact te maken op de keten van toeleveranciers en op de sector, moet de gehele organisatie betrokken zijn. Daarvoor is de internationale richtlijn ISO 20400 in het leven geroepen. Wat is de ISO 20400? En hoe kunnen organisaties met zowel de CO2-Prestatieladder als de ISO 20400 hun bijdrage aan een duurzame economie versterken?

Ruimte voor MVI

Door de focus te leggen op inkoop, kan een organisatie zijn leveranciersketens sturen en beïnvloeden. Daarin biedt de internationale richtlijn ISO 20400 uitkomst. De richtlijn is ontwikkeld door Nederland in samenwerking met ruim 40 landen, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Japan, Australië, Congo en Columbia. Er ging veel werk aan vooraf om de richtlijn voor Sustainable Procurement tot stand te brengen. Zo heeft het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) een NEN-normcommissie opgericht voor de ontwikkeling van de ISO 20400. Nederlandse partijen als ministeries, Croon en Royal Haskoning DHV maken deel uit van de nationale commissie.

Karin van IJsselmuide, kennismanager bij de beroepsvereniging NEVI, is voorzitter van deze NEN-commissie, afgevaardigde namens Nederland en IFPSM en tevens internationaal projectgroep lid. Volgens de voorzitter is de ISO 20400 een organisatierichtlijn. “Er staat weliswaar Sustainable Procurement bij, maar ze helpt organisaties in brede zin bij het helder krijgen van hun MVI-doelstellingen. Dus wat doe ik, waar heb ik invloed op, wat zijn mijn drijfveren en wat verwachten mijn stakeholders? Want je kunt de hele wereld wel willen helpen, maar het gaat uiteindelijk om het maken van keuzes”, zegt zij in een interview met het inkopersvakblad DEAL!

Dutch Wheel: Van duurzame ideeën tot duurzame resultaten

Het feit dat de ISO 20400 een richtlijn is, betekent dat een organisatie geen certificaat kan halen op deze ISO-norm, zoals bijvoorbeeld met de ISO 50001 en ISO 14001 wel het geval is. Dit komt vooral omdat het gericht is op continue verbetering. De ISO 20400 biedt handvatten aan organisaties, en elke organisatie is vrij om te kiezen welke elementen ze op welke manier in hun organisatie implementeren. Het ‘Dutch Wheel©’ van NEVI staat centraal in de richtlijn, een stappenplan waarmee organisaties aan de slag kunnen met MVI.

Het Dutch Wheel bestaat uit drie onderdelen. Het stappenplan begint bij het eerste onderdeel, het bredere MVO-beleid van de organisatie. Hierin beschrijft het management of bestuur de uitgangspunten van het MVO-beleid en duurzaamheidsambities die de organisatie wil behalen en dit wordt vertaald naar de inkoopdoelstellingen voor MVI. Vervolgens wordt in Dutch Wheel 1 het MVI-beleid doorgevoerd naar de inkoopafdeling van de organisatie. Het beleid wordt dan aangevuld met risico- en prioriteringsanalyse, due diligence, stakeholders, prestatiemeting en opleiding. Dit onderdeel beschrijft hoe de inkoopstrategie bij kan dragen aan het behalen van de doelen in het MVO-beleid van de organisatie. Tot slot wordt het MVI-beleid volgens het tweede Dutch Wheel uitgevoerd in het inkoopproces. Hierin worden operationeel de keuzes gemaakt voor de inkoop van goederen en materialen, die de milieu-impact van de organisatie moeten verkleinen.

CO2-Prestatieladder als invulling van ISO 20400

De CO2-Prestatieladder kan als inkoopinstrument invulling geven aan de implementatie van de ISO 20400 duurzaam inkopen richtlijn. In Dutch Wheel 1 wordt de inkoopstrategie bepaald. Duurzaam inkopen met de CO2-Prestatieladder betekent dat je als inkopende organisatie zaken doet met duurzame opdrachtnemers, die een uitvoerig CO2-managementsysteem hebben geïmplementeerd. Deze opdrachtnemers zijn continu bezig met ambitieuze CO2-reductie in hun bedrijf en op hun projecten. Hier worden de opdrachtnemers jaarlijks op beoordeeld door een onafhankelijk partij. Voor de inkopende organisatie betekent dit dat er werk wordt gemaakt van CO2-reductie op de projecten waarin de CO2-Prestatieladder een rol speelt in de aanbesteding. Deze in Dutch Wheel 1 bepaalde strategie wordt in Dutch Wheel 2 geïmplementeerd in de inkooporganisatie. Op die manier gaan inkopers en projectleiders daadwerkelijk aan de slag met CO2-reductie in aanbestedingen voor projecten.

Karin over de ISO 20400 en CO2 prestatieladder “Door de CO2-Prestatieladder in te zetten wordt inzichtelijk gemaakt dat het MVI gedachtengoed van ISO 20400 is geïmplementeerd in de organisatie. Door vervolgens hierover te communiceren wordt naast de wezenlijke maatschappelijke bijdrage in duurzame ketens tevens een bijdrage geleverd aan het MVO-beleid, -doelen en -ambities van de organisatie en natuurlijk de CO2 reductie in het algemeen!”

Zo kunnen organisaties die de ISO 20400 inzetten, gebruikmaken van de CO2-Prestatieladder als middel om structureel werk te maken van CO2-reductie binnen de inkoopprocessen en versterken de CO2-Prestatieladder en de ISO 20400 elkaar. Wil je meer weten over de ISO20400, kijk dan op: https://nevi.nl/iso20400

Wil je meer weten over aanbesteden met de CO2-Prestatieladder, kijk dan op onze website: https://www.skao.nl/aanbesteden

Prev:
Next: