arrow_back

Gunnen op kwaliteit bij aanbestedingen werkt

Recent onderzoek van Rijkswaterstaat geeft inzicht in het resultaat van het gebruik van EMVI-criteria (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) bij aanbestedingen. Zo blijkt dat de helft van de winnende inschrijvingen de hoogst aangeboden kwaliteit heeft.

Kwart van de winnaars heeft hoogste kwaliteit en laagste prijs
Rijkswaterstaat onderzocht onlangs de aanbestedingen van 2012. Dit onderzoek leidt tot een aantal inzichten. Zo blijkt dat de helft van de winnende inschrijvingen de hoogste kwaliteit boden. Bovendien blijkt dat een kwart zowel de hoogste kwaliteit als de laagste inschrijfprijs heeft. Hieruit blijkt dat de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) niet automatisch leidt tot een hogere inkoopprijs.

Integendeel: goed opgestelde EMVI-criteria dagen de inschrijvers uit om de maximale meerwaarde voor de opdrachtgever te creëren. Dit gegeven is door diverse (succesvolle) inschrijvende partijen bevestigd. Deze uitkomst correspondeert ook met de uitkomsten van het recente onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) bij andere publieke opdrachtgevers. Dit onderzoek geeft aan dat het gebruik van EMVI leidt tot het selecteren van bedrijven met een relatief hoge kwaliteit en lage prijs.

 

Meer kwaliteit voor beperkte kosten

Rijkswaterstaat heeft nu 7 jaar ervaring met het gunnen van aanbestedingen met EMVI. Ervaringscijfers over een lange periode wijzen uit dat de totale meerkosten van de winnende inschrijvingen, ten opzichte van de laagste inschrijvingen, gemiddeld 2,4% is. Het EIB-onderzoek onder andere opdrachtgevers heeft ongeveer dezelfde uitkomst. Dus voor een beperkte meerprijs wordt een hogere kwaliteit geleverd. Een veelgehoorde reactie bij aanbestedingen is: ‘De laagste prijs heeft weer gewonnen’. Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat deze reactie klopt, maar vaak is dit ook de inschrijving met de meeste kwaliteit.

 

 Foto: Daniel Foster

Prev:
Next: